heartbeat

Thursday, February 25, 2016

Kongsi Resepi : Kek Coklat Kukus


Assalamualaikum.

Hello semua. Mood baking masih menyala nyala sehari dua ni.. Seronok pulak membakar ni jadi macam terapi pulak bila tengok hasil kejadiannya cantik comel je. Hehehe.. 



So hari ni nak share resepi kek coklat versi kukus. Sedap dan tak manis, sesedap rasa aje. Macam biasa baking ni haruslah dengan anak dara sorang tu kan.

Jom ikuti cara membuat kek coklat kukus tu. Caranya senang sangat, tak payah guna mixer pon, guna senduk tahan aje pon boleh. Bahan bahan pon diberikan guna kaedah cawan aje ye. Tak de sukatan metrik lah, tak reti nak guna. Pastikan guna cawan yg sama untuk semua bahan tu, barulah sama sekata bahan bahan tu. 

Jom ape lagi ditunggu tu. Chekidaut ye..



Masa penyediaan: 15minit
Masa mengukus : 1jam 10minit

Resepi Kek Coklat Kukus

Bahan:-

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair @ susu segar
1 cawan minyak masak
1 cawan gula

Bahan B
3 biji telor size A @ 4 biji telor size B
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan C
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bilarbonat
1 sudu baking powder
Secubit garam

Topping coklat:-
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak @ olive oil.

Cara cara:-
Panaskan pengukus, isi air bekas pengukuk bawah tu. Air pengukus tu kena betul betul mendidih ye. 

Seterusnya;
Masukkan semua bahan A ke dalam periuk. Letakkan ke atas dapur, kepanasan sederhana je lah ye. Jangan api besar, nanti terhangit pulak. Bahan tu di masak, sehingga larut gula tu. Tak payah tunggu menggelegak pon tak pe, asalkan gula dah larut, dah nampak buih naik sikit dah cukup. Matikan api dan letak ke tepi dan sejukkan. 

Masukkan bahan B dalam bekas dan pukul hingga kembang. Kalau nak tau dah kembang macamna, telor tu dah jadi putih, berbuih dan warna pucat. Dah siap, ketepikan.

Masukkan semua bahan C ke dalam pengayak. Ayak semua bahan tu, tujuannha untuk meringankan tepung dan angin dalam tepung keluar. Dah siap ayak, ketepikan.

Akhir sekali;
Campurkan Bahan B + Bahan C dalam bekas bahan A berselang seli ( sikit demi sedikit ye). Tujuannya senang nak kaup balik bahan bahan tu. Tak yah beria gaul bahan tu, manja manja aje ok. Bila dah semua dah sebati dalam bekas tu, pindahkan pulak ke dalam loyang kek. Tutup atas kek tu dengan aliminium foil atau plastik, sebabnya tak nak wap air tu nanti jatuh atas kek, tak cantik kek tu nanti, merekah atas dia. 

Masukkan loyang adunan kek tu ke dalam bekas pengukus. Tutup dengan penutup pengukus tu. Kukus selama 1jam 10minit. 50minit pertama jangan bukak penutup pengukus tu ye. Takut kek merajuk tak jadi naik pulak dia, mendap terus nanti. Kalau korang ada penutup transparent tu untunglah boleh nampak kejadian kek naik tu. Hehe. Macam ku ada pengukus kepunyaan mak, yg oldies tu, memang penutup dia tak nampak dalam. So kena la sabar tunggu sampai kek siap di kukus.

Bila kek dah siap di kukus, keluarkan dari pengukus itu, letakkan atas redai. Bagi kek tu sejuk sekejap. Bukak plastik yang tutup kek tu. 

Sementara tunggu kek sejuk, masak topping kek pulak. Campurkan semua bahan topping tu dalam periuk, masak dengan api perlahan sampai semua sebati dan likat. Ketepikan.

Kek dah sejuk tadi, dikeluarkan dari loyang. Letak atas redai, dan curahkan topping coklat tu atas kek. Kendian ratakan.
Lastly, bole deko dengan letak buah buah kesukaan, letak coklat chip, letak choclate rice pon boleh. Apa apa sahaja kesukaan korang. 
Siap. Dan bole makan.. Yummy! 

Cubalah korang ye. Dijamin mudah sangat. Selamat mencuba.



~ hUShSYA ~



No comments:

Post a Comment