heartbeat

Monday, February 22, 2016

Kongsi Resepi: Lempeng gandum


Assalamualaikum.. 

Hari ini nak share resepi yang sangat simple tapi sedap sangat.. Al kisahnya Ahad lepas teringin nak makan lempeng.. Rindu nak cicah dengan kuah kari tak pok cicah gula. Masa kecik suka cicah gula aje, makan panas panas. Yummeh.. 

Tapi disebabkan ade lebihan kuah kari daging, makanya buatlah lempeng ni.

So, bagi yang dah tahu, bole la baca je, mana yang tak tau, bole la salin resepi ni ye.  

Resepi dibawah ni, chekidaut.. Ada disertakan gambar. Ikut aje turutan nombor tu ye. 

Resepi : Lempeng gandum
Masa penyedian : 3 minit
Masa memasak : 10-15 minit

Bahan:-
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 biji telor
1 1/2 cawan air masak


Cara:-
Campurkan bahan ke dalam mangkuk macam gambar di atas. Masa masukkan air tu, masukkan sikit demi sedikit ye. Kemudian kacau dan gaul sehingga sebati. Gaul dan tengok adunan tu sebati tak cair sangat atau pekat sangat. Kalo pekat nanti tak cantik kejadiaannya. Kalo cair sangat pulak tak menjadi pulak. 
Panaskan kuali non stick, sendik kan satu senduk ke dalam kuali, tunggu bahagian bawah garing sedikit, kemudian terbalikkan (Bole tengok bahagian atas dah takde putih adunan tu maknanyabole terbalikkan.) bila dah nampak garing  bole angkatkan. 
Bole di makan dengan gula, kuah kari, masak lemak, asam pedas. Mana mana yang menjadi pilihan. Memang sedap. 
Adunan ni bole dapat dalam 10-11 keping lempeng sebesar piring cawan ye. 
Selamat mencuba. 

~ hUShSYA ~

No comments:

Post a Comment