heartbeat

Tuesday, February 9, 2016

Resepi : Kek Coklat Mudah dan Ringkas.


Assalamualaikum.

Hari ini nak share satu resepi kek yang mudah dan ringkas tapi bergaya sangat. Resepi kek ni sangat mudah untuk dibuat sebab tak perlukan mixer langsung, hanya gaul dgn sudip atau spatula sahaja uolls. 

Kek ni sangat memberi inspirasi bagi korang yang cuba buat kek tapi takde alatan mixer tu.

Jom ikuti resepi kek coklat dibawah:-


Resepi Kek Coklat
Masa penyediaan: 10-15minit. 
Proses membakar: 30-40minit

Bahan-bahan kek coklat:-

Bahan A:
2 cawan tepung gandum atau all purpose flour
4 sudu kecil baking powder
1 1/2 cawan gula caster
1 cawan cocoa powder

Bahan B:
1 cawan minyak sayur atau minyak masak biasa
1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu segar+2 sudu besar cuka)

Bahan C:
4 biji telor saiz B
100ml air suam

Hiasan kek:-
** Topping coklat:
1/2 cawan cocoa powder
1/2 susu pekat
1/4 cawan susu segar
2 sudu besar butter
--> masukkan semua bahan di atas dalam periuk dan masakkan atas api yang kecil sekali. Kacau sentiasa sampailah likat dan berkilat. 

Bahan hiasan lain:- 
Badam panggang dan conflakes madu yanh dihancurkan. 


Cara-cara membuat kek coklat:-

Ayak bahan A, kemudian masukkan ke dalam mangkuk besar. Gaul sebati biar semua bergaul mesra.

Masukkan bahan B, gaul serata secara kaup balik. 

Dah sebati tu kan, masukkan bahan C. Gaul lagi, sama juga secara kaup balik sampai semua bahan dah mesra kat dalam mangkuk tu. Aduan memang pekat, tapi tak mengapa, memang begitu kejadiannya.

Masukkan ke dalam loyang. Loyang ni sapu la butter kat sekeliling dan bahagian dalam loyang tu. Ini untuk memudahkan proses nak terbalikkan kek bila dah siap masak nanti ke dalam pinggan besar. 

Ratakan adunan kek dalam loyang tu, bagi la nampak sekata kan.

Bakar dalam oven yang dah disiap panaskan terebih dahulu dalam 15 minit pada suhu 180'C. Proses membakar mengambil masa dalam 30-40 minit. Bila dah 30 minit bole check kek, cucuk gunakan pencukil gigi kat tengah tengah tu, tengok ade tak melekat pada pencukil gigi tu. Kalau ade, tambah sikit masa memasak. Bila dah cucuk lagi sekali dengan pencukil gigi, keluar bersih, maknanya kek dah masak sempurna. 

Keluarkan dari oven dan sejukkan. 


Cara cara letak topping coklat atas kek:-

Bila kek dah sejuk, terbalikkan ke atas pinggan dan mulakan lah pulak proses letak topping coklat yang dimasak awal tadi. 

Seeloknya panaskan sekali lagi sebelum letak atas kek, lagi mudah sebab topping tak likat sangat. 

Kemudian ratakan topping tu ke seluruh kek. Tabur badam di panggang atas tu. Bole juga letak kekacang yang lain macam badam, macadamia, walnut atau buah strawberry, berry, cherry atau ape sahaja kesukaan korang.

Macam ku buat tu, tabur badam panggang aje. Kemudian bahagian tepi kek tu, ku hancurkan conflakes honey tu dan lekatkan bahagian tepi. Sedap juga rasa crunchy crunchy gitu. Hehehe. 


Selamat mencuba korang. Dijamin mudah dan ringkas. Percayalah. Tak percaya? Cer buat tengok mcmner. Hehehe. 

Jumpa
Lagi di entry akan datang. Peace yawl. 

~ hUShSYA ~


No comments:

Post a Comment