heartbeat

Tuesday, November 3, 2009

Tips Ketika Hadapi Situasi Merbahaya

Kalau berjalan-jalan berseorangan di luar, kemungkinan besar akan menghadapi situasi yang merbahaya.. Gunakan Akal fikiran untuk hadapi situasi tersebut.Cuba tips berikut:-


1) Jerit sekuat hati
Apabila anda merasa kurang selamat, apa yang perlu anda lakukan adalah menjerit sekuat hati. Ini akan membuatkan penjenayah tersebut panik dan merasa was-was untuk menyerang anda.

Jika penjenayah mengacukan senjata seperti pisau atau pistol ke arah anda dari dalam kereta, lari jauh dari kenderaan itu dan pada masa yang sama menjerit. Ia mungkin akan membuat penjenayah melarikan diri.


2) Gunakan kekuatan tangan
Jika penjenayah menghampiri anda, genggam kedua-dua belah tangan dengan sekuat hati dan tumbuk bertubi-tubi pada muka penjenayah. Anda juga perlu bertindak segera dengan menendang kemaluan penjenayah atau titik-titik yang boleh melemahkan diri seperti mata dan lutut.
Jangan perhatikan satu bahagian tubuh penjenayah sahaja. Sebaliknya lihat secara menyeluruh dan perhatikan mana-mana bahagian yang boleh diserang. Sebagai contoh, jika penjenayah memakai subang, tarik subangnya sekuat hati. Apabila penjenayah tunduk kesakitan, anda boleh lari sambil meminta pertolongan.


3) Teknik 'kunci kaki'
Jangan sesekali membuka kaki lebih luas jika berdepan dengan penjenayah. Ini memberi peluang kepada mereka untuk menjatuhkan anda.
Jika anda sedar ada dinding berhampiran, sasarkan penjenayah ke arah dinding dan humbankannya.


4) Jangan panik
Sekiranya anda sedang berjalan, jangan berkelakuan seolah-olah anda mudah menjadi sasaran seperti berjalan sambil tunduk ketakutan dan sebagainya. Tampilkan diri sebagai seorang yang berani.
Usah pakai barang kemas yang terlalu menonjol untuk mengelak perhatian penjenayah.
Sekiranya bertarung dengan penjenayah, elakkan membuat tendangan atau tumbukan dalam keadaan panik atau menutup mata. Cuba tenangkan diri dan fikir apa yang harus anda lakukan.


5) Penyembur mata
Paling penting, sediakan pewangi semburan (dalam botol kecil) atau semburan lada setiap masa di dalam beg tangan anda. Ancaman bahaya boleh datang pada bila-bila masa. Justeru, sentiasalah membuat persediaan.


6) Gunakan apa juga objek
Gunakan apa sahaja objek di sekeliling untuk mencederakan penjenayah. Sama ada kunci kereta, kasut, batu, kayu, payung atau sebagainya. Anda juga boleh bersedia dengan kunci kereta saat memasuki tempat letak kereta.


7) Jangan mudah menyerah kalah
Jika masih dalam keadaan sedar, lawan dan serang balik. Jangan sesekali menyerah kalah. Salurkan seluruh tenaga pada tangan dan kaki anda untuk mengelakkan anda dicederakan.


No comments:

Post a Comment