heartbeat

Monday, December 31, 2012

New year wishes

Assalamualaikum.

Mesti ramai mencari ayat-ayat best utk wish happy new year kan? Kan?

Meh nak share sket antara wishes yang menjadi pujaan hatiku di kala sms/message untuk memeriahkan malam tahun baru. Wah gitu...

Get ready..... Antara ucapannya adalah;-

Here Are My Wishes For You

H Ours Of Happy Times With Friends And Family
A Bundant Time For Relaxation
P Rosperity
P Lenty Of Love When You Need It The Most
Y Outhful Excitement At Lifes Simple Pleasures

N Ights Of Restful Slumber
E Verything You Need
W Ishing You Love And Light

Y Ears And Years Of Good Health
E Njoyment And Mirth
A Angels To Watch Over You
R Embrances Of A Happy Years!
-----

2013 is at the door
Remember
Life is short, break the rules,
Forgive quickly,
love truly,
laugh uncontrollably,
and
never regret anything that made you smile.
-------

Remember the laughter,
the joy,
the hard work,
and the tears.

And as you reflect on the past year,
also think of the new one to come.

Because most importantly,
this is a time of new beginnings
and the celebration of life."
-------

A New Years Prayer for 2013

May ALLAH make ur year a happy one!
Not by shielding you from all sorrows and pain,
But by strengthening you to bear it, as it comes;
Not by making your path easy,
But by making you sturdy to travel any path;
Not by taking hardships from you,
But by taking fear from your heart;
Not by granting you unbroken sunshine,
But by keeping your face bright, even in the shadows;
----------

May the new year
Bring these wishes to all of you
Warmth of love, comfort of home
Joy for your children,
Company and support of family n friends
A caring heart that accepts
N treats all human beings equally
Enrichment of knowledge n
Richness of diversity
Courage to seek n speak the truth
Even if it means standing alone
Hopes n dreams of a just world n
The desire to make it happen
A light to guide your path
Helping hands to strengthen unity
Serenity n peace within your mind,
Heart n soul
Food for thought n soul
A hand to hold
--------

Another Day, Another Month, Another Year.
Another Smile, Another Tear, Another Winter,
A Summer Too, But
There Will Never Be Another You!
May Lovely, Happy Times
Decorate This Time Of The Season.
May Warm, Special Memories Brighten Your New Year.
-------

My Wishes in 2013
God gives You..
12 Month of Happiness,
52 Weeks of Fun,
365 Days Success,
8760 Hours Good Health,
52600 Minutes Good Luck,
3153600 Seconds of Joy.
..and that's all! Happy New Year!
-------

New Year is the time to
unfold new horizons & realize new dreams,
to rediscover the strength & faith within u,
to rejoice in simple pleasures &
gear up 4 a new challenges.
Wishing u a truly fulfilling 2013!
Happy New Year!
-------

We will open the new book.
Its pages are blank.
We are going to put words on them ourselves.
The book is called Opportunity
and
its first chapter is New Year's Day
--------

May this new year bring many opportunities to your way,
to explore every joy of life
&
may your resolutions for the days ahead stay firm,
turning all your dreams into reality
and all your efforts into great achievements.
Happy New Year to you & your loved ones.
---------

Keep the smile,
leave the tear,
Think of joy,
forget the fear,
Hold the laugh,
leave the pain,
Be joyous ,
Coz its new year!
HAPPY NEW YEAR
---------

Thursday, December 27, 2012

Persahabatan - 4U2C

Persahabatan .. biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati kepada temanmu kawan
persahabatan .. menjalinkan kasih dan mesra
jangan dimungkiri segala janji kita

kau dan aku saling memerlukan
bersamaku oh mengejar impian
demi kesetiaan kita .. sahabatku

kaulah teman di mana sahaja
suka duka kita tempuhi bersama
mengejar impian oh kawan
kaulah teman .. ohh

persahabatan .. biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati kepada temanmu kawan

tabahkanlah hatimu .. oh kawanku
moga berjaya impian bersamamu

kau dan aku saling memerlukan
bersamaku oh mengejar impian
demi kesetiaan kita .. sahabatku

kaulah teman di mana sahaja
suka duka kita tempuhi bersama
mengejar impian oh kawan
kaulah teman .. ohh

persahabatan .. biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati kepada temanmu kawan
persahabatan .. menjalinkan kasih dan mesra
jangan dimungkiri segala janji kita .. ohh
persahabatan .. biar jujur ikhlas di hati
janganlah dikhianati kepada temanmu kawan .. ohh
persahabatan .. menjalinkan kasih dan mesra
jangan dimungkiri segala janji kita .. ohh

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12 @ 12:12

Assalamualaikum semua...

Haaa.. Hari ini bertarikh 12/12/12 kan.. Ada apa dengan tarikh ini? Mengikut saintifiknya, tarikh ini hanya boleh ditemui sekali dalam 100 tahun ye uolls.. Haa kau, nak jumpa lagi tarikh macam ni, tunggu lagi 100 tahun lah ye.. Ha kau, sempat ke? Hahaha..

Basically, tarikh ini pada aku memang tak ada ape lah sangat kan... To be honest, tepat jam 12:12 tghr tadi, aku keluar untuk mencari makan. Hahaha.. Ha! Boleh juga dijadikan peristiwa kan?? Peristiwa mencari makan..Lalalala...

Tapi apa-apa pun, tarikh ini tak seistimewa 25/12/12 akan datang la.. Sebabnya tarikh tu, anak terunaku akan mencecah unur setahun uolls.. Yeay! Dah nak setahun dah, tapi kecik kementot jugak.. Hahaha..

Oklah, kepada mereka-mereka yang menyambut tarikh ini dengan gembira dan jayanya diucapkan selamat semuanya ye.. Happy always la ye.. :))



Thursday, December 6, 2012

Kasih ibu.. Kasih ayah

"Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah membawa bahagia"

Kasih ibu memang tak dapat ditandingi oleh sesiapa. Walau dalamnya cinta hati kita tetapi kasih ibu tetap tehebat dan tulus. Kasih sayang ibu tiada bandingan dengan kebendaan. Seorang ibu sanggup berkorban jiwa dan raga demi anaknya. Percayalah kasih ibu sangat suci kerana perasaan itu dicipta oleh Allah SWT yang Maha Kaya.. Makanya tiada kasih manusia lain dapat menandinginya..

Kasih ayah sangat membahagiakan. Kasih ayah sangat telus dan tiada sekatan. Kasih ayah memang membahagiakan kerana keikhlasan dari kasih ayah dapat dirasai jauh ke sudut hati walaupun tiada ditunjukkan dengan kata-kata atau perilakuan. Kasih ayah memang hebat.

Friday, November 30, 2012

What to expect when u're expecting.

Assalamualaikum..

Proud to announce that im pregnant.... Again.. Haha. Yes! Im pregnant.. No. 3 is on the way uolls..

Sumpah tak sangka! Memang suprise lah! Rezeki Allah bagi kalini memang beharga.. Kakak dah over excited.. Kejap nak adik perempuan.. Kejap nak adik lelaki.. Dia suka aje lah kan.. Yang mengendong ni mak dia jugak.. Huhuhu.. Ape appn, syukur dengan pemberianmu Ya Allah.. Terima kasih tak terhingga..

Sunday, November 18, 2012

Kembali dari bercuti

Assalamualaikum...


Hola... Kembali bersiaran.. Lama bebenor bercuti ye.. Padahal bercuti 12-14 aribulan aje.. Terlajak ye ko jah.. Haha..

Percutian yang so so aje.. Tapi fun untuk anak dara i la kan.. Sebab bermain non stop dengan cousin dia.. Ok lah, habuan untuk dia pon kan.... Hehehe...

So, nanti nak share cara-cara buat duit menggunakan iklan nuffnang yang baru tu.. Tunggu..... :))


Thursday, November 8, 2012

Mother's Love Is Whole, No Matter How Many Times Divided.

Mother's Love Is Everything And It's So Special..

Tak boleh tidur la pulak

Assalamualaikum korang.

Haish.. Tiba-tiba mata ni tak boleh nak tidur lah! Terkebil-kebil je ni memandang sekeliling yang gelap tak berapa nak gulita la tapi.. Adoi.. Sabo je lah aku ni. Ape ke halnya weh... Entah! Aku pon tak tau kenapa. Tapi yang nyatanya, aku tak dapat lelapkan mata ni, menguap dah banyak kali, tapi mata ni segar bugar aje pulak. Tak de gaya nak tidur pon. Haissssh!!

Masalah ni.. Karang kalau makan unat tidur mau tidur mati. Tapi mana boleh! Aku kan ade baby kecik.. Ishh! Dengkinya tengok diorang ni tidur! Aku jugak dah macam pak guard tak berbayar dalam rumah ni weh...

Heeeellllpppp... I want to sleep!! But how??

Tuesday, November 6, 2012

Hari Anugerah Kecemerlangan, Hari Graduasi Tahun Enam dan Pra Sekolah 2012

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, tahun ni sangat memberangsangkan buat kakak. Sebagai pelajar tahun 1, kakak dah menunjukkan kesungguhan dia dalam pelajarannya. Alhamdulillah, satu perangsang buat kakak dan adik dia juga tu kan..

Tahun ni merasalah aku sebagai ibu yang berbangga dengan pencapaian anaknya hasil dari ujian penilaian akhir tahun. Berkat usaha dan doa yang tak putus-putus, kakak akhirnya berjay. Kakak akan menghadiri majlis penyampaian hadiah dan bakal menerima penghargaan untuk kategori Anugerah Terbaik Dalam Aliran. Sebagai seorang ibu, aku berbangga dengan pencapaian kakak, sebab aku sebenarnya tak mengharapkan apa-apa masa ujian penilaian akhir aritu. Dengan peel dia mengadap ipad 24/7, tengok cerita barbie la, upin ipin la, mickey mouse bagai.. Memang aku berharap dia lulus aje la dalam ujian penilaian akhir tahun. Cukuplah dia kekal dalam kelas dia sekarang dan tak mendapat markah yang corot. Itu dah memadai bagi aku. Yelah kan, tak kan nak harapkan miracle pulok kan. Bawak-bawak la sedor diri. Hahaha.. Tapi bila kakak menghadiahkan mak dia kejutan(yang benar-benar kejutan untuk aku) aku bersyukur dan gembira sangat.

Haruslah aku memupuk lagi semangat dia untuk terus rajin belajat di masa-masa akan datang. Insya Allah. Itu aje lah yang mampu mak dia lakukan pon. Sebab mak dia bukan lah pelajar cemerlang dulu kala.. Suam-suam aje pon ;D Tapi itu tak menjadi penghalang la kan untuk aku menyokong dan membantu apa-apa yang aku bole kan... Insya Allah..

Kepada baby, mama berbangga dengan pencapaian baby. Bangga sangat sebab mama tau anak mama memang bole buat. Lepas ni kena rajin dan usaha lagi ye. Bak kata papa, nak pandai bukan sekali belajar aje, kena banyak buat latihan baru dapat ingat dan yang paling penting dapat paham apa yang kita belajar.

Tahniah Baby ;)

Monday, November 5, 2012

Bercuti? Holiday?

Assalamualaikum..

Akhirnya setelah berkurun merancang... Dapat jugak membawa anak dara dan anak teruna bercuti.. Yeah! Bercuti uolls! Sangat lah happy aku ni kan.. Yelah, dah tak berkerja ni kewangan diri sendiri menjadi kempis dan terpaksa memendam rasa nak pegi melancong sana sini sinun..

Tapi, alhamdulillah.. Berkat doa dan kesabaran yang tinggi yang dok ada dalam diri aku ni kan.. Dapatlah jugak aku bercuti walaupon cuti yang pendek aje.. Jadi laaaa dari tak ada langsung kan.. Alhamdulillah bersyukur sangat. Haisssh! Tak sabar menanti tarikh itu.. Insya Allah 12-14 November 2012 akan bercutilah kami sekeluarga.. Yeeehaaaa.. Ke mana? Suprise bole? Alah bukan jauh sangat pon.. Tapi cukup lah untuk permulaan, mana tau lepas percutian pendek ni dapat memberi suamiku inspirasi untuk membawa kami lagi ke tempat-tempat lain pulak.. Ye dop?? Amin.. ( wah! Cepat aje kau mengaminkan doa kan ) hahaha..
Wahai tarikh itu, cepatlah tiba!! Eh! Mari mengemas baju-bajuan.. Wah! Excited betul kau! Lalalala..
Nanti lepas balik dari bercuti, aku update.. Untuk kenangan diri sendiri la jugak kan.. Esok-esok dah tua, boleh gak mengimbas kenangan terindah. Cewaah..

Hai... Mood bercuti dah mai.. Dah mai... Syoknyaaaaaa...

Friday, November 2, 2012

Mother

Mother is everything.. No one can replace her.

Hati

Assalamualaikum.

Hati ini mudah tersentuh.
Hati ini mudah terasa.
Hati ini mudah dilukai.
Hati ini rapuh sekali.
Hati ini merintih pilu.
Hati ini diruntun syahdu.
Hati ini menangis.
Menangislah hati ini sendirian, tak siapa yang pedulikan.
Hati ini mengharapkan keajaiban untuk merawat kepiluan.

Wahai hati, kuatlah dikau mengharunginya. Kerana engkau sekeping hati yang berani. Berani menempuh segala rintangan yang mendatang. Kerana kecekalan kau wahai hati, aku masih gagah berdiri..

Tak sihat tak sedap badan...

Assalamualaikum...

Di hari petang berserta hujan dengan guruh ini membuatkan aku yang sakit ni makin sakit.. Hai... Hari pon macam turut serta dengan ape yang aku rasai sekarang ni...

Lately ni kan aku rasa tak sihat. Rada tak sedap badan. Rasa sakit la senang kata... Aduhai badanku.. Rasa macam-macam ada.. Semua tak kena.. Mood berpusing 360! Huh! Memang mengerikan beb..

Sekarang ni entah apa yang aku rada pon tak pasti.. Bercampur baur semuanya.. Aku harap aku kuat u tuk membaik pulih diriku ini. Aku memerlukan kekuatan yang sangat besar untuk aku sembuh.

"Ya Allah kuatkanlah diriku ini. Aku yakin dengan kektentuan yang Kau berikan ini. Ya Allah, hanya pada-Mu aku berserah kerana aku yakin hanya Engkau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diri aku sebagai hamba-Mu."

Monday, October 29, 2012

Allah knows better

Allah knows better.

Never ever failed to trust Allah.

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha 1433H

Salam Aidiladha buat semua umat Islam.

Semoga kita menghayati erti pengorbanan yang sebenar-benarnya dalam kehidupan kita.

Besar ertinya perngorbanan ni. Jangan lah kita mengambil sikap sambil lewa tanpa menghayati erti disebaliknya.
Terlalu besar maknanya untuk kita huraikan kerana bagi mereka yang melaluinya dapat mengetahui dan memahaminya.

Semoga semua pengorbanan yang kita lakukan mendapat pertolongan dari Allah SWT. Insya Allah.

Tuesday, October 23, 2012

Nak mengajar pulak.. Ape korang nak belajar?

Assalamualaikum...


Haish... Tetibe mood nak menjadi cikgu la pulak.. Haaaa.. Ape kata saya menjadi cikgu? Ade sesapa nak belajar tak? Pasal ape-ape dalam blog ni ke? Ade ke?

Cer citer.. Cer citer ape nak korang nak belajar? Nanti saya ajar kamu.. Chewah.. Ok gak kan, sharing knowledge nak buat itu dan ini... Sesambil itu, akan ku fikirkan apa lagi yang boleh share dalam blog ini...

Mari menjana fikiran untuk berkongsi ilmu dengan kamu semua......


Thursday, October 18, 2012

Duhai Hati

Assalamualaikum..

Amboi.. Mood betul-betul ke laut dalamlah. Nak menulis dalam blog ni sangat la malas tahap gaban.. Tah apesal..

Punyalah banyak idea tapi disebabkan mood tak sampai-sampai, maka bersaranglah idea itu dalam draft..

Nak kena jumpa bomoh ujan ni, bagi buang penyakit! Huh!! LOL

Oklah, semoga mood menulis sampai cepat ye.. Majulah idea majulah mood rajin sekali..

Wednesday, October 17, 2012

Lama tak jumpa

Assalamualaikum...

Lama tak bersiaran seyh... Adoi..mood ke laut la pulak.. Adoi.. Sangat tak konsisten kan... Nak kene brain wash ni...

Kemana moodku lari? Entahnya.. Tetibe mood tak de je nak menulis mencoret bagai.. Hurm.... Mood malas ni sangat buruk padahnya kan.. Haissshh... Kene ubah ni yeop.. Ubah ye...

Oklah, lepas ni kene rajin update entry ye... Promise.. Takmo malas-malas lagi ye... Haiiip... Babab nanti...

Friday, September 7, 2012

How Could You



All I can do 
Is sit alone
In my room, baby
Thinking about you
How could this be 
That you are not here with me
When I gave you the best of me 
I face each day, each day
Without a smile and life seems so unfair
I feel like I wanna die
Cause you didn't even give me a last
You didn't give me a last goodbye
Baby 
I've waited weeks for your call
I've waited here by the phone
But when the silence grew long
It grew too long


Sampai Hati



Tergamaknya dirimu menghiris hatiku
Tidakkah di hatimu punya perasaan
Sampainya hatimu meninggalkan aku
Di manakah janjimu yang setia

Betapa sepinya perjalanan hidup ini
Di kiri kananku penuh duri cintamu
Sampainya hatimu membiarkanku rindu
Kau terus menghilang tanpa berita

1
Entah mengapa rindu di hatiku masih di dada
Bukannya mudah nak kulupakan
Adakah tanda aku masih menyinta
Sedangkan engkau entah di mana

2
Hanya Tuhan yang mengerti hati dan perasaanku
Di tengah malam syahdu hatiku merindu
Sampai hati kau pergi tanpa pedulikanku lagi
Aku berdoa agar engkau bahgia

3
Biarlah aku abadikan cintaku yang setia...
Oh... kekasih
Segala kenangan menjadi rinduan
Cinta di hatiku seperti dulu

( ulang 2, 3, 1 )




Cobalah Untuk Setia




Apalah maumu kasih, kau pilih diriku di dalam hidupmu
Nyatanya kulihat ini, tak bisa kau coba untuk setia
Sudah cukuplah sudah, ku memberikan waktu
Kau selalu tak bisa mencoba untuk setia...

Yang selalu kuinginkan, yang selalu kunanti
Kau coba untuk mengerti, apalah arti mencinta
Dan harus kau sadari, bila ingin bersamaku
Jangan coba kau ingkari, cobalah untuk setia...

Masihkah aku diinginkan, masihkah aku didambakan
Masih ada waktu untukmu bersamamu, akankah kujalani hidup...

Dan harus kau sadari, bila ingin bersamaku
Jangan coba kau ingkari, cobalah untuk setia...
 


Kau Khianati Aku

cintaku padamu tak pernah salah
seandainya begitu juga cintamu
pernahkah sedikit kau anggap aku ini manusia
yang bisa kecewa hatinya dan juga bisa hilang rasa
kau khianati aku mengapa kau tega
meracuni hatiku dengan kebohonganmu
biarlah ku memilih pergi membawa semua sakitku
karna ku tahu kau takkan pernah berubah
pernahkah (pernahkah) sedikit kau anggap (kau anggap)
aku ini manusia (manusia)
yang bisa kecewa hatinya dan juga bisa hilang rasa


Gerimis Mengundang



Kusangkakan panas berpanjangan
Rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang
Dalam tak sedar ku kebasahan

Pernah juga kau pinta perpisahan
Aku sangkakan itu hanyalah gurauan
Nyata kau serius dalam senyuman

( korus )
Bukan sekejap denganmu
Bukan mainan hasratku
Engkau pun tahu niatku
Tulus dan suci
Senang benar kau ucapkan
Kau anggap itu suratan
Sikit pun riak wajahmu
Tiada terkilan

Hanya aku separuh nyawa
Menahan sebak di dada
Sedangkan kau bersahaja
Berlalu tanpa kata
Terasa diri amat terhina kau lakukan
Terasa diri amat terhina kau lakukan

( ulang dari korus )

Sia-sia kukorban selama ini
Jika kasihku, jika hatiku
Kau guris oh oh oh...
Dalam tak sedar ku menangis


Thursday, September 6, 2012

Arahmu



Ku bersyukur, atas pemberianMu,
Cintaku padaMu, tiada penghujungnya,

Kan ku pejamkan apa yang ditegar,
Kan ku dengari yg baik baik saja,

Ku bersyukur atas pemberianMu,
cintaku padamu tiada penghujungnya,
Kesempurnaan yang kau berikan padaku,
Yang diamanahkan ku peliharanya,

Kan ku pejamkan apa yang ditegar,
Kan ku dengari yg baik baik saja,
Kan ku menyentuh apa yg dibenar,
Kan ku melangkah ke jalan arahMu,

Lalilala

Gelang terpatah,
Gelas teretak seribu
janji dunia musnah
terlepas di tapak tanganmu

Biarkan menyepi
biarkan masa terhenti
ambil cukup nafasmu
diperlahan kau berdiri

Hampir terindah
hampir sudah terapung
harapanmu yang tengelam dulu
dan hampir tinggi
hampir menyanyi lagi
suara hati yang pernah membisu

Suaranya
yang mampu mengema segenap suasana
hatimu berlagu lalilala
berlagu lalilala lagi

Junjung bahumu
betismu berdiri diam
huuu..terus ke hadapan
lelah mu dahpun kau tinggalkan

Hampir terindah
hampir sudah terapung
harapan mu yang tengelam dulu
dan hampir tinggi
hampir menyanyi lagi
suara hati yang pernah membisu

Suaranya
yang mampu mengema segenap suasana
hatimu berlagu lalilala
berlagu lalilala lagi di mimpi kita
walau seketika mengejar mimpi sempurna...
Melangkah jauh pergi takkan mengundur
walau untuk sekali

Hampir terindah
hampir sudah terapung
harapan mu yang tengelam dulu
dan hampir tinggi
hampir menyanyi lagi
suara hati yang pernah membisu
terbuka bebas sinar warnamu....

Suaranya
yang mampu mengema segenap suasana
hatimu berlagu lalilala
berlagu lalilala lagi dengarkan bersama

Suaranya
yang mampu mengema segenap suasana
hatimu berlagu lalilala
berlagu lalilala lagi di mimpi kita..
Hoo ..

Mencintaimu

Mencintaimu...
Seumur hidupku
Selamanya...
Setia menanti
Walau di hati saja...
Seluruh hidupku
Selamanya...
Kau tetap milikku 

Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Sgalanya...
Teramat berarti di hatiku
Selamanya...

Mencintaimu...
Seumur hidupku
Selamanya...
Kau tetap milikku



Tuesday, September 4, 2012

Fakta Menarik Mengenai Malaysia



  • Berkeluasan 329,847 kilometer persegi
  • Putrajaya merupakan pusat kerajaan persekutuan
  • Rangkaian jalan raya Malaysia berjumlah 98,721 kilometers (lebuhraya sepanjang 1,821 kilometers).
  • Liputan sistem keretapi Malaysia adalah sepanjang 1,849 kilometer.
  • Landasan keretapi pertama di Malaysia ialah yang menghubungkan Port Weld (sekarang dikenali Kuala Sepetang) dengan bandar Taiping, dibina oleh British pada tahun 1885 sepanjang 13.6 km.
  • Malaysia mempunyai 118 lapangan terbang.
  • Gelaran Tun adalah satu anugerah gelaran yang paling tertinggi yang dikurniakan oleh Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong kepada tokoh negara untuk sumbangan dan jasa tertentu individu terbabit kepada negara. Gelaran eksklusif ini hanya boleh diberi kepada seramai 25 individu yang masih hidup dalam pada satu-satu masa. Ramai yang tersalah anggap dengan mengatakan bahawa pemegang gelaran Tun dilindungi oleh undang-undang sedangkan undang-undang Malaysia meliputi kesemua warganya.
  • Wang Kelian di Perlis adalah satu-satunya lokasi di dunia yang pernah menjalankan aktiviti perlombongan bijih timah di dalam gua dengan berskala besar.
  • Ruang gua yang terbesar di dunia terdapat di Gua Niah dalam kawasan Taman Negara Gunung Mulu National , Sarawak, dimana ia dikatakan dapat memuatkan keseluruhan sebuah pesawat Boeing 747-200.
  • Tanjung Piai yang terletak di negeri Johor adalah merupakan kawasan pinggir daratan yang paling selatan sekali untuk benua Asia.
  • Bendera Malaysia yang telah diperkenalkan pada 16 September 1963 direka oleh seorang jurutera JKR Mohamed Hamzah ,yang menhanntar rekaannya di dalam satu pertandingan merekacipta bendera untuk negara Malaysia.

  • Pejabat Daerah Kuala Kangsar adalah satu-satunya tapak terakhir yang mempunyai pokok getah asal yang di bawa oleh H.N Ridley dari London's Kew Gardens dalam tahun 1877.
  • Nama negeri Kelantan ditulis sebagai "Ho Lan Tan", "Tan-Tan" dan "Chich Tu" sepertimana yang terdapat dalam rekod dokumen purba China yang ditulis semasa kurun ke 6 Masihi.
  • Panggung wayang wujud di Malaysia pada tahun 1933 dengan filem pertama ditayangkan ialah Laila Majnun, arahan pengarah dari India B.S. Rajhans.
  • Hutan Simpan Belum di Perak direkodkan mempunyai bilangan Harimau Malaya yang terbanyak di negara ini berbanding kawasan Hutan Simpan yang lain.
  • Penang Free School merupakan sebuah sekolah aliran English yang tertua sekali di Asia Tenggara. Diasaskan oleh pendakwah Kristian, Sparke Hutchings dalam tahun 1816.
  • Waktu tempatan untuk Semenanjung Malaysia pernah diubah beberapa kali. Pada 31 Disember 1932, ia diawalkan 20 minit oleh penjajah British untuk 'memanjangkan' waktu siang. Pada 1 September 1941, ditambah lagi 10 minit pula oleh Jepun dan kemudian dipercepatkan kepada 2 jam awal untuk mengikut waktu Tokyo; kemudian tahun 1945 waktu dikembalikan pada seperti tahun 1941. Kemudian pada  1 Januari 1982, waktu Semenanjung Malaysia dan Sarawak digerakkan 30 minit kehadapan untuk menyamai waktu Sabah, dan ianya tiada perubahan sehingga ke hari ini. Jadi waktu sebenar hari ini di Semenanjung Malaysia boleh dilihat melalui waktu di Negara Thailand yang lewat satu jam.
  • Kota Bharu Kelantan adalah tempat pertama pendaratan oleh tentera Jepun di Tanah Melayu ketika Perang Dunia Kedua. Dengan hanya mengayuh basikal, gerombolan tentera Jepun pimpinan Jeneral Yamashita berjaya menakluki Semenanjung dalam masa hanya 45 hari sahaja.
  • Kaum Sikh yang pertama menetap di Malaysia ialah 110 orang askar berketurunan Sikh yang dibawa masuk pada tahun 1873 oleh Kapten Tristram Speedy, seorang Residen British di Perak ketika itu.
  • Seekor ular tedung King Cobra yang ditangkap hidup-hidup di sebuah tempat di Port Dickson pada April 1937 dikatakan yang terpanjang pernah direkodkan di dunia ketika itu dengan ukuran panjang 5.54 meter. Kemudian ia dipindahkan ke Zoo London sebelum ia membesar sehingga mencapai 5.71 meter sebelum mati di sana beberapa tahun selepasnya.
  • Kok Shoo Yin menjadi orang pertama dari bukan bumiputera yang memegang sijil sah kerakyatan Tanah Melayu pada 14 November 1957.
  • Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia pernah diberi tanggungjawab menjaga dan memulihara menara jam di Bangunan Sultan Abdul Samad selama 108 tahun.

Monday, September 3, 2012

Hargai Aku - Armada



Seringkali kau merendahkan ku
Melihat dengan sebelah matamu
Aku bukan siapa-siapa
Selalu saja kau anggap ku lemah
Merasa hebat dengan yang kau punya
Kau sombongkan itu semua

Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku

Seringkali kau merendahkan ku (kau merendahkan ku)
Melihat dengan sebelah matamu
Aku bukan siapa-siapa

Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku

Coba kau lihat dirimu dahulu
Sebelum kau nilai kurangnya diriku
Apa salahnya hargai diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku
Sebelum kau nilai siapa diriku




Thursday, August 30, 2012

55 tahun Kemerdekaan Malaysia

31 Ogos 1957 Tarikh Kemerdekaan Malaysia.

Tahun ini 2012, merupakan tahun ke 55 Malaysia meraikan kemerdekaan.




Tanggal 31



Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Ulang Daripada Mula

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Merdeka.. merdeka.. merdeka..
MERDEKA!


Tuesday, August 28, 2012

Pantun & Gurindam ~ part 4

Ribu-ribu pokok mengkudu
Cincin permata jatuh ke ruang
Kalau rindu sebut namaku
Airmata mu jangan dibuang


Kalau roboh kota Melaka
Sayang selasih di dalam puan
Kalau sungguh bagai dikata
Rasa nak mati di pangkuan tuan


Limau purut lebat di pangkal
Batang mengkudu condong uratnya
Hujan ribut dapat ditangkal
Hati yang rindu apa ubatnya


Kalau menyanyi perlahan-lahan
Dibawa angin terdengar jauh
Rindu di hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh


Ku sangka nanas atas permatang
Rupanya durian tajam berduri
Ku sangka panas hingga ke petang
Rupanya hujan di tengahari


Kayuh perahu sampai seberang
Singgah bermalam di kampung hulu
Bukan tak tahu dunia sekarang
Gaharu dibakar kemenyan berbau


lembing atas tangga
perisai atas busut
kening atas mata
misai atas mulut


anak ikan dipanggang sahaja
hendak dipindang tidak berkunyit
anak orang dipandang sahaja
hendak dipinang tiada berduit


saya tak hendak berlesung pauh
lesung pauh membuang padi
saya tak hendak bersahabat jauh
sahabat jauh merisau hati


burung serindit terbang melayang
singgah dihinggap di ranting mati
duit ringgit dipandang orang
jarang dipandang bahasa budi


batu sangkar batu berpahat
terpahat nama raja bestari
makanan arif, kias ibarat
pantun seloka, ulam jauhari


daun durian jatuh tercampak
lopak-lopak isi selasih
tujuh tahun dilambung ombak
tiada kulupa hati yang kasih


Anak Cik Siti mencari tuba
Tuba dicari di Tanjung Jati
Di dalam hati tidakkan lupa
Bagai rambut tersimpul mati


Limau purut di luar pagar
Rimbun putik dengan bunganya
Hujan ribut padang terbakar
Embun setitik padam apinya


Puas saya bertanam ubi
Nanas jugak dipandang orang
Puas saya menabur budi
Emas juga dipandang orang


Tenang-tenang air di laut
Sampan kolek mudik ke tanjung
Hati terkenang mulut menyebut
rindu kini tiada penghujung


Tinggi-tinggi pohon jati
Tempat bermain simanja sayang
Sungguh tinggi harga budi
Budi dibalas kasih dan sayang

Monday, August 27, 2012

Pantun & Gurindam ~ part 3

Air dalam bertambah dalam
Hujan di hulu belumlah teduh
Hati dendam bertambah dendam
Dendam dahulu belumlah sembuh


Anak punai anak merbah
Hinggap ditonggak mencari sarang
Anak sungai lagikan berubah
Inikan pula hati orang


Apa guna pasang pelita
Jika tidak dengan sumbunya
Apa guna bermain kata
Kalau tidak dengan sungguhnya


Buah kuini jatuh tercampak
Jatuh menimpa bunga selasih
Biar bertahun dilambung ombak
Tidak ku lupa pada yang kasih


Kajang tuan kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Dagang tuan dagang bertempat
Dagang hamba terbuang lalu


Buah jambu disangka kandis
Kandis ada di dalam cawan
Gula madu disangka manis
manis lagi senyuman tuan


Dari Arab turun ke Aceh
Naik ke Jawa berkebun serai
Apa diharap pada yang kasih
Badan dan nyawa lagi bercerai


Bunga Melati terapung-apung
Bunga rampai di dalam puan
Rindu hati tidak tertanggung
Bilakah dapat berjumpa tuan


Burung Merak terbang ke laut
Sampai ke laut mengangkut sarang
Sedangkan bah kapal tak hanyut
Inikan pula kemarau panjang


Bunga Melur kembang sekaki
Mari dibungkus dengan kertas
Di dalam telur lagi dinanti
Inikan pula sudah menetas


Dalam perlak ada kebun
Dalam kebun ada tanaman
Dalam gelak ada pantun
Dalam pantun ada mainan


Dari Jawa ke Bengkahulu
Membeli keris di Inderagiri
Kawan ketawa ramai selalu
Kawan menangis seorang diri

Dari teluk pergi pangkalan
Bermain di bawah pohon kepayang
Saya umpama habuk di papan
Ditiup angin terbang melayang


Daun selalsih di Teluk Dalam
Batang kapas Lubuk Tempurung
Saya umpama si burung balam
Mata terlepas badan terkurung


Orang Melayu naik perahu
Sedang berdayung hujan gerimis
Hancur hatiku abang tak tahu
Mulut tertawa hati menangis


Orang tani mengambil nipah
Hendak dibawa ke Indragiri
Seluruh alam ku cari sudah
Belum bersua pilihan hati


Pasir putih di pinggir kali
Pekan menyabung ayam berlaga
Kasih tak boleh dijual beli
Bukannya benda buat berniaga

Thursday, August 23, 2012

Gurindam Jiwa

GURINDAM JIWA

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

Pantun & Gurindam ~ part 5


Sirih berlipat sirih pinang
Sirih dari Pulau Mutiara
Pemanis kata selamat datang
Awal Bismillah pembuka bicara


Tetak buluh panjang suluh
Mari jolok sarang penyengat
Angkat doa jari sepuluh
Doa minta biar selamat


Tuailah padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intailah kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan


Hendak dulang diberi dulang
Dulang berisi sagu mentah
Hendak pulang ku beri pulang
Tinggalkan pantun barang sepatah


Lancang kuning lancang pusaka
Nampak dari Tanjung Puan
Kalau kering laut Melaka
Barulah saya lupakan tuan


Asam kandis mari dihiris
Manis sekali rasa isinya
Dilihat manis dipandang manis
Lebih manis hati budinya

Ayam hutan terbang ke hutan
Tali tersangkut pagar berduri
Adik bukan saudara bukan
Hati tersangkut kerana budi


Ayam rintik di pinggir hutan
Nampak dari tepi telaga
Nama yang baik jadi ingatan
Seribu tahun terkenang juga


Bila memandang ke muka laut
Nampak sampan mudik ke hulu
Bila terkenang mulut menyebut
Budi yang baik ingat selalu


Burung Serindit terbang melayang
Mari hinggap di ranting mati
Bukan ringgit dipandang orang
Budi bahasa rangkaian hati


Bukan lebah sebarang lebah
Lebah bersarang di pohon kayu
Bukan sembah sebarang sembah
Sembah adat pusaka Melayu


Bukan lebah sebarang lebah
Lebah bersarang di rumpun buluh
Bukan sembah sebarang sembah
Sembah menyusun jari sepuluh


Laksamana berempat di atas pentas
Cukup berlima dengan gurunya
Bagaikan dakwat dengan kertas
Sudah berjumpa dengan jodohnya


Membeli papan di tengah pekan
Papan kecil dibuat tangkal
Mengapa umpan ikan tak makan
Adakah kail panjang sejengkal


Rumah limas anjung Selatan
Bunga kemuning tumbuh di laman
Tangkainya emas bunganya intan
Bolehkah ranting hamba patahkan


Tumbuh betik di tepi laman
Pokok berangan pokok teruntum
Sungguh cantik bunga di taman
Bolehkah gerangan petik sekuntum


Asam kandis asam gelugur
Ketiga asam si riang-riang
Menangis mayat di pintu kubur
Teringat badan tidak sembahyang


Baik-baik menanam selasih
Jangan menimpa sipohon sena
Baik-baik memilih kekasih
Jangan sampai badan merana


Baik-baik mengail tenggiri
Takut terkena siikan parang
Baik-baik merendah diri
Jangan menjadi hamba orang


Bintang tujuh sinar berseri
Bulan purnama datang menerpa
Ajaran guru hendak dicari
Mana yang dapat janganlah lupa


Buah mangga melendur tinggi
Buah kuini berangkai tiga
Hidup kita tidur dan mati
Sudah mati baru terjaga


Buat bangsal di Pulau Daik
Menahan taut sambil mengilau
Kalau asal benih yang baik
Jatuh ke laut menjadi pulau


Budak-budak bermain tombak
Tombak diikat dengan rantai
Kalau takut dilambung ombak
Jangan berumah di tepi pantai


Halia ini tanam-tanaman
Ke barat juga akan condongnya
Dunia ini pinjam-pinjaman
Akhirat juga akan sungguhnya


Hari panas mencucuk benang
Benang menjahit baju kebaya
Air jernih lubuknya tenang
Jangan disangka tiada buaya


Kalau tahu peria tu pahit
Tidak ku gulai dengan petola
Kalau tahu bercinta tu sakit
Tidak ku mulai dari semula


Kalau tuan pergi ke Kelang
Belikan saya semangkuk rojak
Jangan diturut resmi kiambang
Sungguhpun hijau akar tak jejak


Pisang kelat digonggong helang
Jatuh ke lubuk di Indragiri
Jika berdagang di rantau orang
Baik-baik menjaga diri


Asap api embun berderai
Patah galah haluan perahu
Niat hati tak mahu bercerai
Kehendak Allah siapa yang tahu


Air dalam bertambah dalam
Hujan di hulu belumlah teduh
Hati dendam bertambah dendam
Dendam dahulu belumlah sembuh
**********
Anak punai anak merbah
Hinggap ditonggak mencari sarang
Anak sungai lagikan berubah
Inikan pula hati orang


Apa guna pasang pelita
Jika tidak dengan sumbunya
Apa guna bermain kata
Kalau tidak dengan sungguhnya


Buah kuini jatuh tercampak
Jatuh menimpa bunga selasih
Biar bertahun dilambung ombak
Tidak ku lupa pada yang kasih


Kajang tuan kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Dagang tuan dagang bertempat
Dagang hamba terbuang lalu


Buah jambu disangka kandis
Kandis ada di dalam cawan
Gula madu disangka manis
manis lagi senyuman tuan


Dari Arab turun ke Aceh
Naik ke Jawa berkebun serai
Apa diharap pada yang kasih
Badan dan nyawa lagi bercerai


Bunga Melati terapung-apung
Bunga rampai di dalam puan
Rindu hati tidak tertanggung
Bilakah dapat berjumpa tuan


Burung Merak terbang ke laut
Sampai ke laut mengangkut sarang
Sedangkan bah kapal tak hanyut
Inikan pula kemarau panjang


Bunga Melur kembang sekaki
Mari dibungkus dengan kertas
Di dalam telur lagi dinanti
Inikan pula sudah menetas


Dalam perlak ada kebun
Dalam kebun ada tanaman
Dalam gelak ada pantun
Dalam pantun ada mainan


Dari Jawa ke Bengkahulu
Membeli keris di Inderagiri
Kawan ketawa ramai selalu
Kawan menangis seorang diri

Dari teluk pergi pangkalan
Bermain di bawah pohon kepayang
Saya umpama habuk di papan
Ditiup angin terbang melayang


Daun selalsih di Teluk Dalam
Batang kapas Lubuk Tempurung
Saya umpama si burung balam
Mata terlepas badan terkurung


Orang Melayu naik perahu
Sedang berdayung hujan gerimis
Hancur hatiku abang tak tahu
Mulut tertawa hati menangis


Orang tani mengambil nipah
Hendak dibawa ke Indragiri
Seluruh alam ku cari sudah
Belum bersua pilihan hati


Pasir putih di pinggir kali
Pekan menyabung ayam berlaga
Kasih tak boleh dijual beli
Bukannya benda buat berniaga


Ribu-ribu pokok mengkudu
Cincin permata jatuh ke ruang
Kalau rindu sebut namaku
Airmata mu jangan dibuang


Kalau roboh kota Melaka
Sayang selasih di dalam puan
Kalau sungguh bagai dikata
Rasa nak mati di pangkuan tuan


Limau purut lebat di pangkal
Batang mengkudu condong uratnya
Hujan ribut dapat ditangkal
Hati yang rindu apa ubatnya


Kalau menyanyi perlahan-lahan
Dibawa angin terdengar jauh
Rindu di hati tidak tertahan
Di dalam air badan berpeluh


Ku sangka nanas atas permatang
Rupanya durian tajam berduri
Ku sangka panas hingga ke petang
Rupanya hujan di tengahari


Kayuh perahu sampai seberang
Singgah bermalam di kampung hulu
Bukan tak tahu dunia sekarang
Gaharu dibakar kemenyan berbau


lembing atas tangga
perisai atas busut
kening atas mata
misai atas mulut


anak ikan dipanggang sahaja
hendak dipindang tidak berkunyit
anak orang dipandang sahaja
hendak dipinang tiada berduit


saya tak hendak berlesung pauh
lesung pauh membuang padi
saya tak hendak bersahabat jauh
sahabat jauh merisau hati


burung serindit terbang melayang
singgah dihinggap di ranting mati
duit ringgit dipandang orang
jarang dipandang bahasa budi


batu sangkar batu berpahat
terpahat nama raja bestari
makanan arif, kias ibarat
pantun seloka, ulam jauhari


daun durian jatuh tercampak
lopak-lopak isi selasih
tujuh tahun dilambung ombak
tiada kulupa hati yang kasih


Anak Cik Siti mencari tuba
Tuba dicari di Tanjung Jati
Di dalam hati tidakkan lupa
Bagai rambut tersimpul mati


Limau purut di luar pagar
Rimbun putik dengan bunganya
Hujan ribut padang terbakar
Embun setitik padam apinya


Puas saya bertanam ubi
Nanas jugak dipandang orang
Puas saya menabur budi
Emas juga dipandang orang


Tenang-tenang air di laut
Sampan kolek mudik ke tanjung
Hati terkenang mulut menyebut
rindu kini tiada penghujung


Tinggi-tinggi pohon jati
Tempat bermain simanja sayang
Sungguh tinggi harga budi
Budi dibalas kasih dan sayang

Bunga Tanjung kembang semalam
Pohon tinggi tidak berduri
Gelombang besar di laut dalam
Kerana Tuan saya kemari
**********
Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan
**********
Dari mana hendak ke mana
Tinggi rumput dari padi
Hari mana bulan mana
Dapat kita berjumpa lagi
**********
Padi ini semumba-mumba
Daun kurma daun cempedak
Macam mana hati tak hiba
Entah bertemu entah tidak
**********
Permata jatuh ke rumput
Jatuh ke rumput berbilang-bilang
Dari mata tidakkan luput
Dalam hati tidakkan hilang
**********
Akar keladi melilit selasih
Selasih tumbuh di hujung taman
Kalungan budi jujungan kasih
Mesra kenangan sepanjang zaman
**********
Ayam rintik di pinggir hutan
Nampak dari tepi telaga
Nama yang baik jadi ingatan
Seribu tahun terkenang juga
**********
Anak beruk di tepi pantai
Pandai melompat pandai berlari
Biar buruk kain dipakai
Asal hidup pandai berbudi
**********
Kiri jalan kanan pun jalan
Tengah-tengah pohon mengkudu
Kirim jangan pesan pun jangan
Sama-sama menanggung rindu
**********
Mendung si mega mendung
Mendung datang dari utara
Jangan selalu duduk termenung
Kalau termenung badan merana
**********
Pohon mengkudu tumbuhnya rapat
Rapat lagi pohon jati
Kawan beribu mudah didapat
Sahabat setia payah dicari
**********
Pokok terap tumbuh di bukit
Belat berbanjar panjang ke hulu
Jangan diharap guruh di langit
Kilat memancar hujan tak lalu
**********
Sampan kotak hilir mudik
Dayung patah galah sebatang
Ikhtiar tidak datang menggolek
Akal tidak datang melayang
**********
Siti Wan Kembang perintah Kelantan
Nama termasyhur zaman dahulu
Baik-baik memilih intan
Takut terkena kaca dan batu
**********
Buah langsat kuning mencelah
Senduduk tidak berbunga lagi
Sudah dapat gading bertuah
Tanduk tidak berguna lagi
**********
Dua paya satu perigi
Seekor bujuk anak haruan
Tuan di sana saya di sini
Bagai pungguk rindukan bulan
**********
Gesek rebab petik kecapi
Burung tempua membuat sarang
Apa sebab jadi begini
Karam berdua basah seorang ?
**********
Hendak gugur gugurlah nangka
Jangan menimpa putik pauh
Hendak tidur tidurlah mata
Jangan mengenang si dia yang jauh
**********
Kain batik negeri seberang
Dipakai anak Tanah Melayu
Apa ertinya kasih dan sayang
Kalaulah abang berjanji palsu
**********
Pantai Cendering pasirnya putih
Anak dagang berulang mandi
Apa disesal orang tak kasih
Sudah suratan diri sendiri
**********
Disana pauh di sini pun pauh
Daun mengkudu ditandungkan
Adinda jauh kekanda jauh
Kalau rindu sama tanggungkan
**********
Pulau Tinggi terendak Cina
Nampak dari Pulau Sibu
Abang pergi janganlah lama
Tidak kuasa menanggung rindu
**********
Putik pauh delima batu
Anak sembilang di tapak tangan
Tuan jauh di negri satu
Hilang di mata di hati jangan
**********

Pantun & Gurindam ~ Part 2

Rumah limas anjung Selatan
Bunga kemuning tumbuh di laman
Tangkainya emas bunganya intan
Bolehkah ranting hamba patahkan


Tumbuh betik di tepi laman
Pokok berangan pokok teruntum
Sungguh cantik bunga di taman
Bolehkah gerangan petik sekuntum


Asam kandis asam gelugur
Ketiga asam si riang-riang
Menangis mayat di pintu kubur
Teringat badan tidak sembahyang


Baik-baik menanam selasih
Jangan menimpa sipohon sena
Baik-baik memilih kekasih
Jangan sampai badan merana


Baik-baik mengail tenggiri
Takut terkena siikan parang
Baik-baik merendah diri
Jangan menjadi hamba orang


Bintang tujuh sinar berseri
Bulan purnama datang menerpa
Ajaran guru hendak dicari
Mana yang dapat janganlah lupa


Buah mangga melendur tinggi
Buah kuini berangkai tiga
Hidup kita tidur dan mati
Sudah mati baru terjaga


Buat bangsal di Pulau Daik
Menahan taut sambil mengilau
Kalau asal benih yang baik
Jatuh ke laut menjadi pulau


Budak-budak bermain tombak
Tombak diikat dengan rantai
Kalau takut dilambung ombak
Jangan berumah di tepi pantai


Halia ini tanam-tanaman
Ke barat juga akan condongnya
Dunia ini pinjam-pinjaman
Akhirat juga akan sungguhnya


Hari panas mencucuk benang
Benang menjahit baju kebaya
Air jernih lubuknya tenang
Jangan disangka tiada buaya


Kalau tahu peria tu pahit
Tidak ku gulai dengan petola
Kalau tahu bercinta tu sakit
Tidak ku mulai dari semula


Kalau tuan pergi ke Kelang
Belikan saya semangkuk rojak
Jangan diturut resmi kiambang
Sungguhpun hijau akar tak jejak


Pisang kelat digonggong helang
Jatuh ke lubuk di Indragiri
Jika berdagang di rantau orang
Baik-baik menjaga diri


Asap api embun berderai
Patah galah haluan perahu
Niat hati tak mahu bercerai
Kehendak Allah siapa yang tahu

Pantun & Gurindam ~ part 1


Nasi lemak buah bidara,
Sayang selasih hamba lurutkan,
Hilang emak hilang saudara,
Kerana kasih hamba turutkan...

Seri Mersing lagulah lama
Lagu dikarang biduan dahulu
Hatiku runsing gundah gulana
Dimana tempat hendak mengadu?

Padi jangan dicampur antah
Melukut tinggal sekam melayang
Hatiku jangan diberi patah
Meskipun saya dagang terbuang


Sirih berlipat sirih pinang
Sirih dari Pulau Mutiara
Pemanis kata selamat datang
Awal Bismillah pembuka bicara


Tetak buluh panjang suluh
Mari jolok sarang penyengat
Angkat doa jari sepuluh
Doa minta biar selamat


Tuailah padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intailah kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan


Hendak dulang diberi dulang
Dulang berisi sagu mentah
Hendak pulang ku beri pulang
Tinggalkan pantun barang sepatah


Lancang kuning lancang pusaka
Nampak dari Tanjung Puan
Kalau kering laut Melaka
Barulah saya lupakan tuan


Asam kandis mari dihiris
Manis sekali rasa isinya
Dilihat manis dipandang manis
Lebih manis hati budinya

Ayam hutan terbang ke hutan
Tali tersangkut pagar berduri
Adik bukan saudara bukan
Hati tersangkut kerana budi


Ayam rintik di pinggir hutan
Nampak dari tepi telaga
Nama yang baik jadi ingatan
Seribu tahun terkenang juga


Bila memandang ke muka laut
Nampak sampan mudik ke hulu
Bila terkenang mulut menyebut
Budi yang baik ingat selalu


Burung Serindit terbang melayang
Mari hinggap di ranting mati
Bukan ringgit dipandang orang
Budi bahasa rangkaian hati


Bukan lebah sebarang lebah
Lebah bersarang di pohon kayu
Bukan sembah sebarang sembah
Sembah adat pusaka Melayu


Bukan lebah sebarang lebah
Lebah bersarang di rumpun buluh
Bukan sembah sebarang sembah
Sembah menyusun jari sepuluh


Laksamana berempat di atas pentas
Cukup berlima dengan gurunya
Bagaikan dakwat dengan kertas
Sudah berjumpa dengan jodohnya


Membeli papan di tengah pekan
Papan kecil dibuat tangkal
Mengapa umpan ikan tak makan
Adakah kail panjang sejengkal


Pulau Pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi baik dikenang jua.

Pisang Emas bawa belayar,
masak sebiji di atas peti,
Hutan emas boleh ku bayar
Hutang budi ku bawa mati.

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh saya menumpang mandi.
jika ada umur yang panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.

Ku Pohon Restu Ayah Bonda

Duhai bonda duhai ayahanda
Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata…

Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya

Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku

Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu

Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku

Tuesday, August 21, 2012

Sepi Itu Indah

Serakit puisi seumbai madah
selaut sepi sepandai indah

Di bawah jendela pantai terbuka
di tengah laut nan sepi
kudendangkan lagu puisi
kuntum cintanya berkelopak kembang
setanjung kasih seteluk sayang

Puteri penyu bermadah
sepi itu indah
sepi itu penawar rindu

Putih kebiru-biruan
laut indah berbunga mesra
kucah manis menyimbah
kolek sebuah kita berdua
lalu berkayuh meniti buih
dari pantai timur ke kuala lumpur
berlabuh kasih

Puteri penyu bermadah
sepi itu indah
sepi itu pewangi kalbu