heartbeat

Wednesday, August 14, 2013

Tip melancong: Senarai barang mahu dibeli


Assalamualaikum,
 
Lagi tip melancong; Senarai barang mahu dibeli. Ketika melancong ni kan memang tak bole lepas lah aktiviti membeli belah kan.. Tapi dalam pada nak membeli tu kena lah berpada-pada kan... Jangan la naik syok sampai lupe diri kan... hehehe
 
So, jom kita baca artikel bawah ni untuk mengetahui apa yang perlu kita tahu ketika membeli belah dan melancong.. Jomssss.....
 
 
Tip melancong: Senarai barang mahu dibeli
Oleh Suliati Asri
 
Membeli-belah adalah aktiviti yang amat disukai kebanyakan orang ketika melancong. Dengan permintaan yang semakin meningkat maka terhasillah istilah percutian membeli-belah iaitu bercuti sambil membeli-belah.
 
Saat berkunjung ke destinasi yang menawarkan aktiviti membeli-belah juga sering menjadi pilihan pelancong masa kini.
Jika mahu bercuti sambil membeli-belah dan wang bukan masalah, anda ha­nya perlu membuat senarai barang yang mahu dibeli di lokasi yang akan dikunjungi.

Tetapi jika poket tidak berapa memberi keizinan untuk berbelanja besar dan perlu membeli cenderamata khas dari tempat yang dituju untuk kenang-kenangan atau sekadar ole-ole, anda perlu berhemah saat berbelanja supaya perjalanan anda tetap berjalan lancar dan menyenangkan.


Justeru, apa tipnya? Langkah pertama, anda tetap perlu membuat senarai atau paling tidak tahu barang yang ingin dibeli. Kemudian, tentukan jumlah wang yang diang­garkan untuk membeli apa yang disenaraikan.

Seterusnya, cari maklumat mengenai tempat penjualan barangan yang ingin dibeli itu. Ia boleh didapati daripada pelbagai sumber Internet. Salah satu sumber yang cukup meyakinkan adalah penduduk setempat di lokasi terbabit.

Di tempat berbelanja, jangan terpedaya dengan potongan diskaun atau promosi yang berlangsung. Perkara itu akan menyebabkan anda terdorong membeli barang-barang yang tidak diperlukan.

Namun, jika akhirnya tergoda saat berada di mana-mana lokasi membeli-belah, teliti dengan cermat barang yang akan dibeli itu. Adakah ia berbaloi untuk dibeli?

Carilah harga termurah untuk barang dengan kualiti yang lebih kurang sama. Dengan itu, jangan lupa melakukan penawaran.

Lakukan penawaran dengan tenang, jangan menunjukkan yang anda sangat tertarik pada sesuatu barang. Ajukan harga penawaran setengah daripada harga yang diajukan penjual.

Jika diberikan harga yang sangat murah, jangan pula mengambil lebih daripada jumlah yang perlu dibeli. Silap-silap nanti anda hanya akan simpan barangan yang banyak itu di dalam laci saat pulang ke rumah nanti.

Berbelanjalah dengan tenang, jangan terburu-buru. Hindari juga berbelanja ketika waktu sibuk atau jika anda tidak mempunyai masa yang cukup. Ini kerana ia secara tidak sedar membuat­kan anda kerugian terutama dari segi harga dan kualiti. Selamat membeli-belah!
No comments:

Post a Comment