heartbeat

Wednesday, April 6, 2016

Doa Hari Rabu

Assalamualaikum. 

Hari ini nak kongsikan dgn semua doa hari Rabu. 

Semoga bermanfaat untuk semua. Jom kita baca doa hari Rabu dibawah ini.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ - السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتهُ

. بِسْمِ  ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞
مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞

DOA HARI RABU


أَعُوذُ بِاللّٰـهِ مُنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ، بِسْمِ اللّٰـهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ، الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِيــنَ، وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى اَشْرَفِ الْأَنْبِيَاءِ وَالُمْرْسَلِينَ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيـن

Ya Allah Ya Qahhar.. Kami memanjatkan rasa syukur kepadaMu kerana masih diberi nafas pada hari Rabu ini untuk meneruskan kehidupan seharian yang penuh dgn rahmatMu.

Ya Jabbar Ya Muntaqim.. Jika ada dikalangan kami yang diuji dengan kesusahan, maka Engkau bantulah dia, permudahkanlah urusannya. Jika ada dikalangan kami yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar kepadanya. Jika ada dikalangan kami sedang berhajat akan sesuatu maka tunaikanlah hajatnya dan cukupkanlah keperluannya. Jika ada dikalangan kami yang diuji dengan sakit, maka sembuhkanlah dia, Ya Allah, agar dapat ia lbh tekun beribadah kpdMu. Jika ada dikalangan kami yang derhaka kepada ibubapa atau terkurang dalam melayani mereka, maka ampunilah dia dan tukarkanlah ia menjadi anak yang taat dan berbakti. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar dan Maha Mengasihi.

Ya Allah Ya Ghaffar.. Cucurilah rahmatMu kepada kami semua dan limpahi kami dengan hidayah dan petunjukMu agar segala gerak kerja kami hari ini terpimpin dan menjadi mudah saterusnya berakhir dengan kesudahan yg baik.

Ya Allah.. Hilangkanlah keseronokkan kami kepada maksiat dan perbuatan mungkar dan jauhkanlah kami dari apa jua musibah. Selamatkanlah kami dari azab kubur dan azab api neraka.

Ya Allah.. Janganlah dipesongkan hati kami setelah kami mendapat hidayahMu. Tetapkanlah hati kami dlm iman n sudahi hidup kami hanya dlm agama islam Ya Allah.

Ampunkanlah dosa kami Ya Allah, dosa kedua ibubapa kami, anak2 n pasangan kami, saudara n kaum kerabat kami, guru2 b ustaz kami, sahabat2 kami n sekalian mukminin mukminat muslimin muslimat .

من اين ....الي اين؟

(DARI MANA?...HENDAK kE MANA...?)
Manusia Dicipta Di Atas Fitrah Yang Suci

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak2 Adam daripada sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian drpd mereka seraya berfirman "Bukankah Aku ini Tuhanmu", mereka telah menjawab "Benar, Engkau Tuhan Kami", kami menjadi saksi.
(Surah Al-A'raaf 7: 172)

Inilah fitrah Allah SWT yang diciptakan manusia di atas fitrah itu.
(Surah Al-Rum 30: 30)

Selawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli dan para sahabatnya. Segala puji pujian hanya utkMu Ya Allah.

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الٰأْخِرَةِ   وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى اللّٰـهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمْ، وَالْحَمْدُ لِلّٰـهِ رَبِّ الْـعَالَمِيــن

🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
Mulakan pagi Rabu ini dengan kurangkan menghitung KEMARAHAN terhadap apa jua perkara dihadapan kita dengan senyuman.

No comments:

Post a Comment