heartbeat

Tuesday, January 29, 2013

Cara Nak Letak Iklan Nuffnang Yang Berwajah Baru Tu Dalam Blog

Assalamualaikum semua....

Seperti dijanjikan, hari ini nak update entry pasal letakkan iklan dari website nuffnang berwajah baru ke dalam blog korang-korang sekalian....


Inilah dia, mengikut step by step eh:-


1) Memula log in Nuffnang punya website tu... Sure korang dah ade ID Log in tu kan... Ni gambonya, log in kat ikon bertanda "klik sini":-




2) Selepas succes log in ID korang ke dalam website Nuffnang, korang akan directly masuk ke blog manager, macam contoh gambar kat bawah ni. Pastu nama blog korang tu yang ada ikon "klik sini"





3) Selepas curses sampai kat blog name korang, akan appear box "manage my blogs". Ni contoh gambarnya:-


4) Selepas itu, korang jump ke blog setting korang, yang akan appear macam ini:-



5) Lepas itu, korang klik kat update survey box yang berwarna kelabu tu. Refer gambar bawah eh.


6) Lepas tu, korang akan jump ke bahagian survey.. Kat situ ada 2 section, jemputlah isi survey tu ye.. Ini memang procedure Nuffnang ye.. Bukan suka-suka tapi yang benar belaka.. hehehe.. ni contoh gambarnya:-



lepas abis update survey tu, bawah sekali ader box submit. klik situ eh. 


7) Lepas tu, akan appear kat atas sekali tu, akan ada box warna hijau, situ akan ada tulisan Add Ads Pages, seperti di contoh kat bawah ini"-


8) Lastly, korang akan jumpa code yang korang cari selama ini. Akan muncullah Ads Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle.  jeng jeng jeng... contohnya seperti dibawah ini ye.

Sekarang, bolehla korang letak semua ad type tu dalam blog korang. Klik setiap jenis ads tu. Nanti akan keluar code dia, then tepek ke dalam blog korang macam biasa. Yeaay.....



Harap ini dapat membantu korang eh...

Selamat mencuba korang.. :) 

16 comments:

  1. waaa...syukur sngt2 awk update pasal ni..
    sebelum nie saya ade tutorial kat belog yg lain..tapi
    suma yg layout lama..jadi blank sorang2 pula..
    sya baru je buat nuffnang ni..hihi
    tq sist :) jazakallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... mmg blur sket yg baru tu.. kalo tak kena gaya mau moody mencari link dia.. now dah ade entry ni senang la kita buat rujukan sesame eh :))

      Delete
  2. one more question! hehe
    xde tutorial iklan churp churp kat blog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ke? bole aje di up kan entry iklan churp2 ni.. kacang aje tu..

      Delete
  3. Namy Mira: saya dah up entry pasal iklan chur churp ye :) jemputlah membacanya :)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salaam Farah Tiara..
      Maaf saya tak dpt baca komen awak, sbb has been removed by author. tak pasti sama ada awak yg removed atau BlogSpot ni yg delete your comment.. rasa pelik nih... if ada soalan, jemputlah bertanya ye :)

      Delete
  5. saya dah banyak kali try nak letak iklan dekat blog tapi tak boleh... katanya address salah... benda ni berlaku start saya convert address from honeyothman.blogspot.com to www.haniothman.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salaam hani. Saya rasa ade link yg tertinggal tu. cuba chek semula link yg ada tu. sure ade tetinggal mana2 tu.

      Delete
    2. Slam.. Hani, dah add new blog kat nuffnang tu ke? Kene add blog baru tu utk nuffnang sync dgn blog lama tu. i think tu problem dia

      Delete
  6. terima kasih ! senang je rupanya. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanina Yob.. sama sama :)) sharing is caring :)

      Delete
  7. maceh yer dik... dah pandai dah ahkak letk iklan.. kehkehkeh...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama MamaLea :)) senang kan? :))

      Delete
  8. Replies
    1. Dah dpt eh? Yeaaay... Suke..suke :))

      Delete