heartbeat

Friday, January 25, 2013

Teknik Menyusukan Bayi Dengan Betul

Assalamualaikum.

Lama tak bersiaran, kekangan masa betul sekarang ni. Ape nak buat, tugas seorang ibu memang sebegitu. Haruslah dilakukan walau macam mana sekali pon kan...

Well, hari ini rasanya nak share posisi menyusukan anak-anak tercinta dengan betul. Ini juga untuk penambahbaikkan ilmu diri sendiri. Marilah kita sama-sama belajar memahirkan diri. Bak kata orang putih continuous learning...

Ok let's go... Perhatikan gambar di bawah ini. Ini di klasifikasikan sebagai posisi menyusukan anak kecil dengan betul ye..

Antara posisi menyusukan bayi dengan betul terdiri daripada:-

1) mendukung/cradle
Teknik ini yang sangat digemari. Teknik ini diguna pakai sewaktu para ibu-ibu sedang duduk, tak kira duduk di atas kerusi, atas lantai. Sama aje teknik or posisi yang di gunakan. Lebih elok jika di alas bantal bg menyokong badan si i u kerana, apabila si ibu selesa, produktiviti susu akan lebih meriah.. Percaya lah..
Untuk posisi ini, pastikan kepala, badan dan kaki berada dalam keadaan lurus dengan kepala bayi lebih tinggi dari bahagian lain badannya.

2) Mendakap/clucth hold
Teknik ini sama seperti mendukung tapi kedudukan bayi yang sedikit berbeza. Posisi ini, bayi akan baring pada sisi ibu, dan kaki bayi akan menghala ke belakang ibunya. Ketika menyusukan bayi, pegang kepala dan tampung belakang bayi dengan tangan ibu hampir kepadanya. Lebih selesa jika ibu alaskan kepala bayi dengan bantal, barulah bayi dapat menikmati susu dengan selesa dan aman bahagia.

3) Mendukung bersilang/cross cradle
Posisi ini sama seperti posisi mendukung tetapi yang membezakannya adalah, tangan ibu yang berada jauh dari kepala bayi akan menampung bahagian belakang dan kepalanya.

4) Berbaring/lying down
Posisi yang menjadi pujaan hati para ibu ketika tidur malam. Sangat lah senang sambil-sambil tidur pon boleh menyusukan anak ye dop?? Hehehe..
Posisinya adalah dengan berbaring mengiring dengan kedua-dua lutut dibengkokkan sedikit. Gunakan bantal untuk menyokong kepala, belakang dan peha ibu. Bayi juga kena baring mengiri mengadap ibu ye. Untuk bahagian kepala bayi, kena tinggikan bagi sama tinggi susu ibunya, caranya? Gunakanlah bantal untuk mendapatkan ketinggian kepala sama dengan susu ibu dia.

Setelah siapkan menyusukan anak-anak kita wahai para ibu-ibu, kita kena lah sendawakan dia pulak.. Kalau tak disendawakan, alamatnya jeluak susu lah pulak nanti diorg tu. ha, satu kerja pulak kan nak lap bagai.. Oleh itu ada teknik jugak untuk sendawakan bayi kita tu, iaitu:-

1) mendakap
Dukung bayi dengan kepala diletakkan atas bahu ibu, usap belakang badan bayi atau tepuk-tepuk manja dengan tapak tangan ibu dilengkukkan a.k.a cupping style. Tepuk manja-manja je tau. Jangan kuat-kuat nanti tercabut jantung dia.. Huh! Naya beb..

2) Dudukkan bayi atas riba ibu
Dudukan bayi atas riba ibu, kemudian usap belakang bayi dengan usapan manja. Boleh jugak tepuk-tepuk tapi kena berhati-hati takut sakit belakang dia tu sebab tak ada apa nak tampung depan bayi tu kan..

Mudah bukan? Sangat enjoy melakukan ya bukan? So..... Marilah kita, para ibu-ibu yang hebat, menyusukan anak-anak kita..

Credit gambar:-
Susuibu.com
Majalah pa&maNo comments:

Post a Comment