heartbeat

Tuesday, July 17, 2012

Cara Nak Letak Iklan Nuffnang Dalam Blog


Hari ini nak share satu benda yang korang akan suka punye.... nak buat duit dari blog korang tak?  jeng jeng jeng.....

Caranya senang aje, tepek iklan dalam blog korang tu? Iklan dari mana? ambil dari Nuffnang la.. :) Sesapa yang ada blog for sure ade create account dari nuffnang kan.. 

Korang semua ada ID Nuffnang kan? Sekaranglah masanya untuk menambah wang saku korang ye.. 

Jom, mari lihat cara-caranya:-

1. Nampak tak icon ni dalam Nuffnang account korang? Ni sebaris dengan gambar profile korang tu kan..

Klik dekat situ :

 

2. Ada nampakkan kod-kod tuh . ( Leaderboard , Sidebar , Between Contents )

3. Letak di Leaderboard (Atas Header) :

~> Log in > Dashboard > Design > Edit Hmtl  Tick Expand Widget Templates
~> Tekan Ctrl F dan cari kod ini : 
~> Copy Kod LeaderBoard , then , paste di bawah kod yang korang carikan tuh :) 
~> Preview ( untuk tengok betul ke idak kedudukannya)
~> SAVE

4. Letak Di Sidebar ( Tepi blog ) :

~> Dashboard > Design > add a Gadget > Html/JavaScript
~> Copy Kod untuk sidebar pulak 
~> Paste pada ruangan Html/JavaScript tuh :)
~> Preview ( untuk tengok betul ke idak kedudukannya)

~> SAVE


5. Letak Between Contents :

~> Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
~> Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini : 
~> Copy pulak kod between contents tu.
~> Paste atas kod yang korang cari tadi tuh , ok ? 
~> Preview ( untuk tengok betul ke idak kedudukannya)
~> SAVE !!!




10 comments:

  1. salam, kenapa tak jumpe pun ikon add ads tu dalam akaun nuffnang saya..hurmm....

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam Cik Fara, nuffnang dah tuka layout la awak.. Padan la awak tak jumpa.. Awak kene klik earning dan scroll ke bawak klik Tips for CPCCampaign.. Dari situawak kene upadate blog awak, then update survey, then klik next, pastu baru akan kluar box utk dptkan jenis campaign yg awak perlukan utk tepek dlm blog..

    Dpt tak? Faham tak awak?

    ReplyDelete
  4. hye :) saya tk dapat buat pun :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik fasya: nnt saya tepek gambo, maybe lg mudah awak tgk k.. Jgn susah ati k

      Delete
  5. salam..sy pun sama problem mcm fasya tu..dah try update survey tp still dpt pun ikon ads tu.huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah update cara-cara nak masukkan code iklan nuffnang yg baru tu dlm new entry.. nanti bole rujuk eh

      Delete
  6. sabirah bibi: maaf lambat reply.. sebenarnya saya mengalami kekangan masa nak post pasal entry ni.. dah lama berniat nak buat tp tak buat2 lg.. saya akan kerahkan tenaga saya membantu kawan2 buat eh.. ampun ye kawanku :)

    ReplyDelete
  7. salam nk tanyer..kalau nk letak kt leader, kena cari kod ape yea..x jelas laa.. TQ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi fifi.. Jgn guna entry ni sbb nuffnang dah berwajah baru kan.. Saya ada update entry psl letak iklan yg latest.

      Klik under january, tajuk entry:- Cara nak letak Iklan nuffnang yang berwajah baru dalam blog.

      Sori, tak dpt nak bg direct link. Saya reply through ipad, tak dpt nak copy n paste link dlm reply column ni..

      Delete