heartbeat

Monday, July 16, 2012

Petua Dapur part 2


  • BROKOLI KEMBALI SEGAR
    Brokoli yang sudah kuning setelah disimpan berhari-hari masih boleh digunakan
  • LEMBUTKAN KEK YANG KERAS
    Ada kalanya bila membuat kek, kek menjadi keras. Tapi jangan kecewa dan kek terus dibuang.
  • KURANGKAN HAMIS DAGING KAMBING
    Bagi mengurangkan bau masakan daging kambing cubalah petua berikut.
  • MENYEDAPKAN TEMPOYAK IKAN PATIN
    Bagi menyedapkan hidangan tempoyak ikan patin cuba petua ini. Basuh ikan patin dengan cuka dan tos.
  • ELAK BISKUT LEMAU
    Biskut yang disimpan di dalam bekas kadangkala mudah lemau. Bagaimana cara untuk atasinya?
  • HILANGKAN RASA PAHIT BUNGA BETIK
    Bunga betik memang enak rasanya jika kita tahu cara menyediakan hidangannya tanpa meninggalkan rasa pahit.
  • LAZATKAN LAUK NASI DAGANG
    Adakah anda tahu bahawa dengan memasukkan batang tebu ke dalam air rebusan ikan tongkol lebih menaikkan rasa enak kuah nasi dagang?
  • ELAK BELAKANG PERIUK HITAM
    Setiap kali memasak pasti anda akan berasa runsing untuk menyental belakang periuk yang hitam.
  • LAMBATKAN NASI BASI
    Beras yang tidak dicuci dengan bersih cenderung untuk basi lebih cepat. Namun bukan hanya cara dibersihkan, faktor lain seperti jenis beras itu sendiri turut menjadi faktor utama nasi cepat basi.




    Credit to Majalah Rasa



No comments:

Post a Comment