:: My 2 Cents ::
:: It's Just My 2 Cents Because Sharing is Caring ::
heartbeat
Monday, July 16, 2012
Petua Di Dapur part 1
HILANGKAN HANYIR AYAM
Untuk menghilangkan bau hanyir ayam, tumbuk halia hingga lumat dan perah sebiji limau nipis.
MENGURANGKAN MASIN IKAN KERING
Jika anda mendapati ikan kering terlalu masin, rendamkannya di dalam air beras
JANTUNG PISANG TIDAK HITAM
Bagi penggemar ulam jantung pisang, tentunya lebih enak jika jantung pisang direbus cantik.
HILANGKAN RASA PAHIT PERIA
Peria boleh dihilangkan rasa pahit jika kena caranya.
AGAR IKAN KELI CEPAT MATI
Untuk mempercepatkannya ikan keli mati masukkan ikan ini ke dalam bekas tanpa air.
DAUN PANDAN WANGIKAN NASI
Masukkan secubit garam dan sehelai daun pandan ketika menanak nasi.
AIR KELAPA PENYEDAP
Kesedapan pulut panggang bergantung kepada intinya selain pulut yang lembut dan menaikkan rasa.
ENAKKAN SAMBAL TUMIS
Keenakan sambal memang membangkitkan selera jika rasanya seperti yang anda gemari.
KILATKAN PERIUK & KUALI
Selepas memasak pasti kita akan berdepan dengan masalah periuk dan kuali yang kehitaman dan sukar untuk dibersihkan.
CILI KERING HILANGKAN HANGIT
Memasak nasi menggunakan dapur manual, jika tidak pandai mengendalikannya akan berpotensi untuk hangit
Credit to Majalah Rasa
No comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment